Bærekraftig og kortreist

Om det er en norsk råvare som er kortreist så er det hval. Fangsten foregår langs den norske kysten på en stabil, stor bestand.

Bærekraftig norsk råvare

Den norske forvaltningen av hval er tuftet på FNs havrettskonvensjon. Hvalforvaltningen er basert på den best tilgjengelige vitenskapelige kunnskapen om bestanden og Den internasjonale hvalfangstkommisjonen – IWC. Norges offentlige syn i tilknytning til hvalfangst er et basert på to viktige hensyn; bærekraft og folkeretten til å høste av de levende marine ressursene. Kvotene som settes årlig er i tråd med retningslinjer fra IWCs vitenskapskomité (www.fiskeridir.no).

I en økosystembasert forvaltning av de marine ressursene er det viktig å kunne høste av de ulike nivåene i økosystemet. Forvaltningen er basert på vitenskapelige råd og fangstaktiviteten er underlagt et strengt kontroll- og utøvelsesregelverk.

Bestanden av vågehval i områdene i Nordøst- og Sentral-Atlanteren der Norge driver kommersiell fangst er omlag 107 000 dyr – stor nok til å gi grunnlag for bærekraftig høsting.

Miljøvennlig mat

Hval er en av de mest miljøvennlige kjøttråvarer du kan få tak i. Hvalen lever fritt i naturen uten noen form for oppfôring, vannforbruk eller kjemikaliebruk. Fangsten foregår med små båter, som forurenser lite. Hval er kortreist, lokal mat, hvor produksjon av hvalkjøttet gir arbeidsplasser i lokalsamfunn i Norge.  Fangst av fisk og sjøpattedyr med selektive redskaper er dessuten en miljøvennlig måte å produsere mat på.